Kácsi túra javaslat, nem csak osztálykirándulásra

Kácsi túra javaslat, nem csak osztálykirándulásra

Itt a tavasz, közeledik a kirándulások és persze az osztálykirándulások ideje.
Az osztálykirándulást egyfajta csapatépítőként is felfoghatjuk, és milyen jó, hogy a sok közös élmény összekovácsolja a gyerekeket! Lehet sztorizgatni, poénkodni év közben, mikor rossz az idő, vagy épp sok a tanulni való, jó visszagondolni a vidám együtt töltött napokra.

Az osztály közösségének összekovácsolása azonban nem egy 2-3 napos osztálykirándulás függvénye. Emlékszem, mikor én elkezdtem a 6+6 – os gimnáziumi életemet, remek osztályfőnökömnek köszönhetően hamar kialakult egy kemény mag, akikkel majd minden második hétvégén túrázni mentünk valamelyik környékbeli kirándulóhelyre fél napos osztálykirándulás gyanánt. Ehhez persze kellett az említett remek osztályfőnök, aki szívesen töltötte idejét velünk még hétvégén is, és szívesen szervezett újabb és újabb kirándulásokat, túrákat az osztálynak. Csapatunkhoz rendszeresen csatlakozott egy-két 11.-es gimnazista is, akik segítettek bennünket terelgetni az erdei túraútvonalakon.

És ha már az osztálykirándulásokról írok, hadd ajánljak egy csodálatos kiránduló helyet itt, Zsóry és Mezőkövesd környékén:

Kács – a bükki osztálykirándulások egyik túra célpontja

Kács egy zsáktelepülés, melyet dombok és hegyek vesznek körül. A Bükk hegység déli részén fekszik, A Bükkalja mélyében beékelődő hosszú völgyben, a Kácsi-patak forrásvidékén. Kács fürdő nagy múltra tekint vissza, Mezőkövesdtől 25 km-re (Miskolctól 45 km-re) található. A községet a középkorban alapították és már az Árpád korban benépesült. Századokon keresztül használták termálvizét a község és a közeli települések lakói. Amikor a Bükkalján, Bogácson és Mezőkövesden (Zsóry Fürdő) újabb termál- és gyógykutakat tártak fel, Kácsfürdő jelentősége csökkent.

Kács központjában egykor román stílusú templom állt, többek között ennek köveiből építették fel később a 18. századi műemlék jellegű, barokk templomot.
A Kácson egy középkori eredetű vízimalmot is találunk, ami érdekes ipartörténeti értéket képvisel, és Kács centrumában található. Még mindig itt őrlik a gabonát, törik a kendert és fűrészelik azokat a hatalmas fa rönköket, melyeket a közeli erdőkből hoznak ide. Kácsnál is találhatók kaptárkövek, ahogy Cserépfalu és Cserépváralja közelében is. Ezek a Bükk déli peremén szinte füzérszerűen fordulnak elő egészen Szomolyáig.

Kács könnyen megközelíthető Mezőkövesdről, így a Zsóry Fürdővel egybekötött több napos mezőkövesdi program része is lehet, nagyszerű élményt jelentve a legtöbb korosztálynak és osztálynak.
Latorvárra jelzett turistaút vezet Kács központjából, a Sályi-völgy bejárata fölött őrködő romokhoz. Érdemes a Felső-szoros érdekes sziklaképződményeit is felkeresni egy túra keretében Kács és Cserépváralja között, ide is jelzett út vezet, amely a Tardi-patak forrásánál végződik. Továbbhaladva Cserépvárhoz és a cserépváraljai kaptárkövekhez érünk el.

Mindenkinek nagyon jó túrázást kívánunk!

(Forrás: http://mezokovesd-bogacs.com/kacs/)

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .